Sernik, który każdy zna i lubi. Prawdziwy polski sernik, ciężki, tłusty, słodki z twarogiem i obowiązkowo rodzynki i skórka kandyzowana cytrynowa lub pomarańczowa. Nie dodałam rodzynek, ponieważ nie przepadam za nimi w ciastach i sernikach, ale jeżeli lubicie warto dodać.
Polecam ten niesamowicie smaczny, klasyczny sernik krakowski.
Składniki na spód:
36 dag mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
1 małe opakowanie cukru waniliowego
2 żółtka
18 dag zimnego masła lub margaryny
3 łyżki zimnej wody lub kwaśnej smietany
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu 2 lub 3-krotnie zmielonego
15 dag miękkiego masła lub margaryny
15 dag drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru waniliowego
8 jajek
3 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
5 dag rodzynek /opcjonalnie/
5 dag kandyzowanej skórki cytrynowej
oraz
2 łyżki cukru pudru do posypania
1 żółtko + 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Masło lub margarynę posiekać z mąką, tak aby powstała kruszonka. Następnie dodać pozostałe składniki. Cukier puder najlepiej przed dodaniem przesiać.
Zagniesć ciasto szybko, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 20 minut.
Odłożyć 1/3 ciasta, a pozostałe rozwałkować o wymiarach blaszki prostokątnej ok. 32 cm x 24 cm.
Oprószyć mąką blaszkę i wyłożyć ciasto, nakłuć widelcem.
Piec 200’C przez 15 minut, następnie ostudzić.
Masło lub margarynę utrzeć z cukrami, tak aby powstała puszysta, jasna masa.
Białka oddzielić i dodawać po 1 żółtku ciągle miksując.
Następnie dodać twaróg i przesiany budyń lub mąkę ziemniaczaną oraz drobno posiekaną cytrynową skórkę kandyzowaną lekko oprószoną mąką.
Zmiksować do połączenia się składników.
Na koniec ubić białka z 2 łyżkami cukru na sztywno i połączyć w 3 porcjach z masą serową.
Masę serową przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkować i wycinać cienkie paseczki. Ułożyć w kratkę na wierzchu sernika.
Paseczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180’C około 1 godziny.
Ciepły sernik oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !
Jeszcze nigdy nie robiłam sernika ( tylko taki na zimno…) Zawsze przeraża mnie ten proces i lista składników 😛
Ale na Twój chętnie bym wpadła ❤
PolubieniePolubione przez 1 osoba
W końcu trzeba spróbować, to zupełna prostota, polecam 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba