Sernik krakowski

Sernik krakowski

Sernik, który każdy zna i lubi. Prawdziwy polski sernik, ciężki, tłusty, słodki z twarogiem i obowiązkowo rodzynki i skórka kandyzowana cytrynowa lub pomarańczowa. Nie dodałam rodzynek, ponieważ nie przepadam za nimi w ciastach i sernikach, ale jeżeli lubicie warto dodać.

Polecam ten niesamowicie smaczny, klasyczny sernik krakowski.

Sernik krakowski

Składniki na spód:

36 dag mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki cukru pudru

1 małe opakowanie cukru waniliowego

2 żółtka

18 dag zimnego masła lub margaryny

3 łyżki zimnej wody lub kwaśnej smietany

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu 2 lub 3-krotnie zmielonego

15 dag  miękkiego masła lub margaryny

15 dag drobnego cukru do wypieków

1 opakowanie cukru waniliowego

8 jajek

3 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej

5 dag rodzynek /opcjonalnie/

5 dag kandyzowanej skórki cytrynowej

oraz

2 łyżki cukru pudru do posypania

1 żółtko + 1 łyżka mleka

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Przygotowanie:

Masło lub margarynę posiekać z mąką, tak aby powstała kruszonka. Następnie dodać pozostałe składniki. Cukier puder najlepiej przed dodaniem przesiać.

Zagniesć ciasto szybko, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 20 minut.

Odłożyć 1/3 ciasta, a pozostałe rozwałkować o wymiarach blaszki prostokątnej ok. 32 cm x 24 cm.

Oprószyć mąką blaszkę i wyłożyć ciasto, nakłuć widelcem.

Piec 200’C przez 15 minut, następnie ostudzić.

Masło lub margarynę utrzeć z cukrami, tak aby powstała puszysta, jasna masa.

Białka oddzielić i dodawać po 1 żółtku ciągle miksując.

Następnie dodać twaróg i przesiany budyń lub mąkę ziemniaczaną oraz drobno posiekaną cytrynową skórkę kandyzowaną lekko oprószoną mąką.

Zmiksować do połączenia się składników.

Na koniec ubić białka z 2 łyżkami cukru na sztywno i połączyć w 3 porcjach z masą serową.

Masę serową przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch.

Pozostałe ciasto cienko rozwałkować i wycinać cienkie paseczki. Ułożyć w kratkę na wierzchu sernika.

Paseczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180’C około 1 godziny.

Ciepły sernik oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego !

Sernik krakowski

Autor: Dorota

Miłosniczka dobrej kuchni i najlepszych deserów.

2 myśli na temat “Sernik krakowski”

Dodaj komentarz