Tiramisu w pucharku

Tiramisu w pucharku

Klasyka w pucharku, włoski deser Tiramisu z serkiem mascarpone,który można też podać w pucharku lub kieliszku na deser.

Przeważnie robi się go z surowym żółtkiem, ale ja nie lubię surowych jajek w kremie, więc przygotowałam z likierem jajecznym.

Przepis łatwy i szybki do wykonania, a deser smakuje niebiańsko.

Tiramisu w pucharku

Składniki:

1 filiżanka mocnej kawy

2-3 łyżki likieru jajecznego adwokat

15 dag podłużnych biszkoptów

25 g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

4 łyżki mleka

120 ml kremowej smietany 30%

1 łyżka kakao w proszku

Przygotowanie:

Wystudzoną kawę wymieszać z likierem i nasączyć biszkopty.

Serek zmiksować z cukrem i mlekiem, ubić na sztywno smietanę, dodać do serka, wymieszać.

Do pucharku na spód włożyć kilka kawałków nasączonych biszkoptów, przykryć 1-2 łyżkami kremu i kolejność powtórzyć dwa razy.

Na wierzchu Tiramisu posypać kakao w proszku.

Smacznego !

Tiramisu w pucharku

Tiramisu w pucharku

Autor: Dorota

Miłosniczka dobrej kuchni i najlepszych deserów.

8 myśli na temat “Tiramisu w pucharku”

Dodaj komentarz