Chrusty na Tłusty czwartek

Chrusty na Tłusty czwartek

Chrusty albo Faworki tak nazywają się te imponujące ciasteczka, które szybko można przygotować w Tłusty czwartek.

To jedyne ciastka, które nie wymagają zbyt wiele czasu, jedynie trochę wysiłku, ale zawsze można zdążyć przygotować je po przyjściu z pracy.

Fantastycznie chrupiące, lekkie jak piórko i bardzo pyszne osłodzone cukrem waniliowym.

Chrusty na Tłusty czwartek

Chrusty na Tłusty czwartek

Składniki:

25 dag mąki tortowej

4 łyżki kwaśnej smietany

4 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia / opcjonalnie/

1/4 łyżeczki soli

1 łyżka spirytusu lub wódki

olej rzepakowy do smażenia

cukier miałki i cukier waniliowy

Przygotowanie :

Mąkę wymieszać ze smietaną, zrobić zagłębienie i dodać żółtka, sól, proszek do pieczenia i alkohol.

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto na jednolitą masę.

Uformować kulę i zbić przez chwilę wałkiem. Przykryć sciereczką i odstawić na 15 minut. Nie schładzać !

Rozwałkować bardzo cienko, jak najmniej podsypywać mąką i wykrawać radełkiem lub nożem paski o szerokości: 3 cm lub 3,5 cm i długości: 16 cm. Srodek naciąć nożem i przewinąć.

Rozgrzać olej do temp. 180’C i smażyć chrusty do zarumienienia.

Gorące posypać cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Smacznego !

Chrusty na Tłusty czwartek

Autor: Dorota

Miłosniczka dobrej kuchni i najlepszych deserów.

Dodaj komentarz