Chrusty albo Faworki tak nazywają się te imponujące ciasteczka, które szybko można przygotować w Tłusty czwartek.
To jedyne ciastka, które nie wymagają zbyt wiele czasu, jedynie trochę wysiłku, ale zawsze można zdążyć przygotować je po przyjściu z pracy.
Fantastycznie chrupiące, lekkie jak piórko i bardzo pyszne osłodzone cukrem waniliowym.
Składniki:
25 dag mąki tortowej
4 łyżki kwaśnej smietany
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia / opcjonalnie/
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka spirytusu lub wódki
olej rzepakowy do smażenia
cukier miałki i cukier waniliowy
Przygotowanie :
Mąkę wymieszać ze smietaną, zrobić zagłębienie i dodać żółtka, sól, proszek do pieczenia i alkohol.
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto na jednolitą masę.
Uformować kulę i zbić przez chwilę wałkiem. Przykryć sciereczką i odstawić na 15 minut. Nie schładzać !
Rozwałkować bardzo cienko, jak najmniej podsypywać mąką i wykrawać radełkiem lub nożem paski o szerokości: 3 cm lub 3,5 cm i długości: 16 cm. Srodek naciąć nożem i przewinąć.
Rozgrzać olej do temp. 180’C i smażyć chrusty do zarumienienia.
Gorące posypać cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego !