Mini szarlotki

Mini szarlotki

Szarlotki w stylu amerykańskim zwane Apple Pie, najlepsze jakie jadłam. Przepyszne maślane ciasto z dużą iloscią jabłek.

Dla koloru i smaku dodałam kilka malin i borówek, ale nie musicie dodawać z samymi jabłkami też niezwykle smaczne.

Takie szarlotki smakują najlepiej jeszcze ciepłe, podane z bitą smietaną albo lodami waniliowymi i do tego kubek pysznej aromatycznej kawy. Ach niebo w gębie, koniecznie spróbujcie !

Mini szarlotki

Mini szarlotki

Składniki 5-6 szt.

60 dag jabłek szarej renety

1/2 szklanki malin

1/2 szklanki borówek

10 dag cukru

1 op. cukru waniliowego

1,5 łyżeczki cynamonu

5 dag rodzynek /opcjonalnie/

35 dag mąki tortowej

1/2 łyżeczka soli

23 dag schłodzonego masła

5 dag cukru pudru

2 żółtka

4 łyżki zimnej wody

1 łyżka zmielonych migdałów

1 łyżka semoliny lub mąki kukurydzianej

Mini szarlotki

Przygotowanie:

Potrzebne będą małe foremki do tart lub do apple pie o średnicy: 7-8 cm.

Mąkę z solą przesiać dodać kawałki schłodzonego masła i połączyć do otrzymania okruszków.

Dodać cukier, wymieszać, następnie żółtka wymieszane z wodą i szybko połączyć w jednolitą masę.

Uformować w spłaszczony placek, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

W między czasie obrać jabłka, pokroić na ćwiartki następnie na małe kawałki. Dodać cukier i cukier waniliowy, sproszkowany cynamon, rodzynki jeśli lubicie, wymieszać.

Na koniec maliny i borówki i ponownie wymieszać.

Schłodzone ciasto podzielić na połowę, jedną połowę ciasta rozwałkować na grubość 4-5  cm, podzielić na 6 części.

Foremki posmarować olejem i wyłożyć dno i boki ciastem, posypać zmielonymi migdałami wymieszanymi z mąką.

Owoce odsączyć z soku i ułożyć w foremkach na ciescie lekko dociskając.

Pozostałe ciasto rozwałkować i wykrawać małe krążki o średnicy: 2,5 cm. Smarować białkiem i układać na owocach, zaczynając od ranta foremki lekko dociskając i w około.

Posmarować wierzch ciasta białkiem i posypać pozostałą mieszanką mączno-migdałową.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 200’C przez 25-30 minut lub do zarumienienia.

Pozostawić w foremkach do wystudzenia. Podawać na ciepło lub podgrzane.

Smacznego !

Mini szarlotki

Mini szarlotki

Autor: Dorota

Miłosniczka dobrej kuchni i najlepszych deserów.

Jeden komentarz na temat “Mini szarlotki”

Dodaj komentarz