Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Witam słodko i zapraszam na ciasto z rabarbarem.

Proste ucierane ciasto o smaku wanilii, kwasny rabarbar i tylko pyszna kawa, to duet nie do pobicia.

Nie wyobrażam sobie nie przygotować dobrego ciasta w sezonie rabarbarowym, dlatego zawsze kiedy już pokaże się pierwszy rabarbar, spieszę z jego przeznaczeniem.

Zapraszam Was na słodkie ciasto z niewymownie pysznym rabarbarem i szczerze polecam !

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

30 – 40 dag rabarbaru

1,5 szklanki mąki pszennej lub tortowej

1,5  łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka miałkiego cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

5 jajek

1/4 szklanki mleka

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Masło lub margarynę utrzeć  z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.

W trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku i po dodaniu każdego ciągle ucierać, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do utartej masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć na gładką masę.

Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Blaszkę do tortownicy lub do tarty /24-26 cm/ natłuścić, posypać mąką.

Przełożyć ciasto, wyrównać wierzch i dodać pokrojone paseczki rabarbaru, posypać rabarbar obficie cukrem.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180’C przez 40-45 minut lub do suchego patyczka.

Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Autor: Dorota

Miłosniczka dobrej kuchni i najlepszych deserów.

7 myśli na temat “Ciasto z rabarbarem”

Dodaj komentarz