Witam słodko i zapraszam na ciasto z rabarbarem.
Proste ucierane ciasto o smaku wanilii, kwasny rabarbar i tylko pyszna kawa, to duet nie do pobicia.
Nie wyobrażam sobie nie przygotować dobrego ciasta w sezonie rabarbarowym, dlatego zawsze kiedy już pokaże się pierwszy rabarbar, spieszę z jego przeznaczeniem.
Zapraszam Was na słodkie ciasto z niewymownie pysznym rabarbarem i szczerze polecam !
Składniki:
30 – 40 dag rabarbaru
1,5 szklanki mąki pszennej lub tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka miałkiego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
5 jajek
1/4 szklanki mleka
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
W trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku i po dodaniu każdego ciągle ucierać, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do utartej masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć na gładką masę.
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Blaszkę do tortownicy lub do tarty /24-26 cm/ natłuścić, posypać mąką.
Przełożyć ciasto, wyrównać wierzch i dodać pokrojone paseczki rabarbaru, posypać rabarbar obficie cukrem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180’C przez 40-45 minut lub do suchego patyczka.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Wygląda pysznie;)
PolubieniePolubienie
U mnie też ucierane,niestety rabarbaru brak,a szkoda.
PolubieniePolubienie
najprostsze i najlepsze, bardzo lubię 🙂
PolubieniePolubienie
O mniam, prawdziwa uczta 🙂
PolubieniePolubienie
Można się delektować bez końca !
PolubieniePolubienie
Pyszne ciacho, smak wiosny 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja tez się ciągle nim zajadam 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba