Moja mama bardzo lubi angielską herbatę, aby sprawić jej przyjemność przygotowałam dla niej niesamowicie pyszne kruche ciasteczka do herbaty.
Ciasteczka są wyjątkowo kruche i niezwykle kolorowe, a przy tym można je zawiesić na filiżance.
Przygotujcie i Wy takie ciasteczka, a na pewno Wasza mama się ucieszy.
Z okazji Dnia Matki samych uśmiechów i zero trosk !!!
Składniki:
12 dag schłodzonego masła
6 dag miałkiego cukru
17,5 dag mąki pszennej lub tortowej
szczypta soli
2,5 dag zmielonych orzechów lub migdałów
2 łyżki zimnego mleka
45 dag kolorowej masy cukrowej
kolorowe barwniki żelowe
cukrowe kwiatki
Przygotowanie:
Mąkę z solą przesiać, dodać kawałki masła i rozetrzeć w dłoniach tak aby powstała kruszonka.
Dosypać zmielone orzechy lub migdały i wlać mleko.
Zagniesć ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 20 minut.
Podsypać blat mąką i rozwałkować ciasto na grubość 5 mm.
Foremką wykrawać ciasteczka w kształcie kwiatka o średnicy około 5 cm.
Wyciąć kawałek ciasta o długości 2,5 cm z każdego ciasteczka.
Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180’C przez 15 minut lub do zarumienienia.
Masę cukrową rozwałkować na 2 mm, tą samą foremką wykrawać kwiatki, następnie nałożyć na upieczone ciasteczka /muszą być jeszcze ciepłe/.
Udekorować barwnikami żelowymi i cukrowymi kwiatkami.
Podawać nałożone na filiżankę.
Smacznego !
Cudowne ciasteczka, cieszą oko i podniebienie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję, polecam do herbaty !
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pyszny prezent.
PolubieniePolubienie
Moja mama była zachwycona !
PolubieniePolubione przez 1 osoba